Två decennier i världens bästa sagopark.

Två decennier i världens bästa sagopark.

Så är det då snart dags att öppna portarna igen till huvudsäsongens premiär i Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. En värld dit jag återvänt i över 20 år och är ett av mina absolut stoltaste uppdrag. Är det någon plats där lekfullheten så totalt få råda och drabba alla besökare så är det här. I genuin Astrid-anda och så nära berättelserna levandegörs alla dessa karaktärer som Astrid skapat i sitt skrivande. Karaktärerna som slagit rot i så många generationers hjärtan och som nu genom parken kan fortsätta berättas och skapa nya minnen och upplevelser.

Här skådespelade jag mina första år och gjorde roller som b la Karlsson på taket, Emils pappa Anton och Pardis Oskar. Sen har jag under många år undervisat skådespelarna i improvisation och agerande i mötet med publiken.

 

 

 

 

 

 

 

Astrid Lindgrens Värld är en unik plats, där varje besökare får sin egna upplevelse i mötet med alla sagokaraktärer.  Det är så levande och äkta.  Med närheten till Astrid Lindgrens själ och att få arbeta tillsammans med barn för barn är en stark orsak till att jag fortsätter återvända varje år. Alla som arbetar här är så hängivna och professionella och här får lusten, lekfullheten och barnperspektivet alltid komma i första rummet.

Här blir vi alla fulla med sommar och bena blir fulla med spring!

Filmklipp från uppdrag

Filmklipp från uppdrag

Filmklipp: Improvisation om arbetskultur och bemötande

Här är några filmklipp från när Helen, Daniel Gustavsson och Sofia imprioviserar. Vi var på plats dagen före, för att lyssna på konferensen och göra research. Dag två spelade vi improvisationsteater på de teman som diskuteras. Framförallt olika scenarion i framtiden. Hur blir det om man förstärker det positiva och utvecklar möjligheterna som gruppen identifierat? Eller tvärtom, om man tillåter svagheterna att förstärkas och hotbilderna får ta över.
Utveckling

Utveckling

När man jobbar tätt ihop i ett mindre företag behöver man ibland utvecklas som team. Vi har denna vecka fördjupat oss i boken Kärnkvaliteter av Daniel D. Ofman. Boken var intressant och har lett till samtal, reflektioner och feedback på varandras beteenden. Jag kan rekommendera den för alla som vill förstå sig själva bättre.

Den handlar om att vi alla har vissa kärnkvaliteter som människor, som när de används rätt blir styrkor och när de används fel blir fallgropar. Alla människor har också utmaningar, eller brister, som är en naturlig konsekvens av våra kvaliteter. Sedan har vi även s.k. ”allergier” – beteenden som stör oss ofantligt mycket och som vi absolut inte skulle vilja förknippas med.

Låt oss säga att jag har en kärnkvalitet som är spontanitet. Jag har lätt för att följa impulser: ”Vi kan väl ha fest i min trädgård nästa helg. Jag fixar dryck och tänder en grill. Ta med några vänner och något till grillen!”

Min fallgrop är att jag kan bli rörig och obetänksam: ”Vad ni ska ta med er? Vad som helst blir bra, det brukar ordna sig!”

En utmaning för mig, kan t ex vara att planera och säkerställa att det jag tänkt verkligen kommer funka: ”Jag gör en lista och mailar ut, så att ni vet vad ni ska ta med. Glöm inte att OSA!”

Och så allergin. Jag avskyr ängslighet eller att folk tar ut farhågor i förväg. ”Det kommer säkert regna då, inte så bra att vara utomhus kanske…. Eller tänk om det blir torka och eldningsförbud”.

Genom att lära sig mer om sina allergier, kan man, istället för att bara avsky vissa beteenden, undersöka vad de säger om en själv. Allergin hänger ihop med den egna utmaning. Vi människor har flera kärn-kvadranter som lär oss om våra utmaningar och våra kvaliteter. Förhoppningsvis kan de hjälpa oss att förstå andra och oss själva mer.

Nu när jag har skrivit detta inlägg, har jag gjort det på ca 5 minuter och har inte ens korrläst det, när jag nu överväger att trycka på PUBLICERA-knappen. Jag ska bromsa mig lite och läsa igenom texten en gång ordentligt först, innan jag lägger upp den för er att läsa. På så sätt antar jag min utmaning, nämligen att säkerställa och vara noggrann. ….

Så nu har jag korr-läst. Det tog fem minuter extra och texten blev faktiskt mer läs-vänlig:-)

Om vårt skräddarsydda seminarium för chefsdagar

Om vårt skräddarsydda seminarium för chefsdagar

Aktör Edutainment har tagit fram ett unikt upplevelseseminarium för chefer inom kommunen. Med teater, föreläsning och aktiv reflektion skapar vi ett kreativt forum för era viktiga frågor. 

Låt chefsdagen inledas med en inspirerande teaterföreställning, som visualiserar era värderingar och visioner inom kommunen. Teatern följer ni sedan upp på det sätt ni vill, tillexempel med  samtal om era gemensamma mål och utmaningar. Vad enar er? Vad skiljer er åt? Vad behöver ni för att öka gemenskapen?

Fortsätt sedan chefsdagen i en kreativ anda med fokus på kommunikation och utveckling. Vi hjälper er med inramningen i form av interaktiv teater, samtalsledning och inspiration kring temat. Dagen präglas av både allvar och humor, vilket öppnar upp för engagemang och nytänk.

Använd chefsdagen till att lyfta blicken från vardagen och få ny inspiration inför uppdraget.

Läs vad en av våra uppdragsgivare, Roger Haglund, Personalchef i Marks kommun, skriver:
”Vi tog hjälp av Aktör Edutainment på en chefsdag för att skapa äkta liv och känsla i diskussionerna om hur vi samarbetar och kommunicerar med varandra. Och jäklar vad Aktör Edutainment fick oss att skratta över oss själva och våra tillkortakommanden, men de fick oss också känna värme och entusiasm över det mellanmänskliga arbete som vi alla bär. Improvisationsteater är en så himla bra metod för att komma under skinnet – hatten av!”

Klimatteater på konferensen Energi 2019.

Klimatteater på konferensen Energi 2019.

Jag älskar mitt jobb. Jag får vara med i så många olika  sammanhang, som jag inte skulle tagit del av annars. Igår var vi med på Energiföretagens konferens “Energi 2019” och åter igen lärde jag mig massor. Inför uppdraget gjorde vi som vanligt en rejäl research. Vet ni att elen faktiskt inte alltid räcker till?

Det visste inte jag. Under hela dagen diskuterades effektutmaningen i vårt avlånga land, dvs att kunna få ut tillräckligt med el för vårt behov. Sverige är ju mitt inne i en stor elektrifiering av samhället, nu när vi ska fasa ut fossila bränslen. Elbilar behöver laddas, datahallar kopplas upp mot elnätet, SSAB:s masugnar ställs om till att drivas med el… el el el. Ja jisses. Mest påverkas södra Sverige. Det känns ändå hoppfullt  att det finns ett stort engagemang för frågan. Under Energi 2019 stod det i alla fall högst upp på agendan och präglade varenda minut av konferensen.

2008  gjorde vi uppdrag för reningsverken Käppala och Syvab och då vaknade jag till angående vår klimatutmaning. Reningsverken höll precis på att ställa om från att bara rena vatten, till att ta till vara slammet och producera biogas som bl a skulle förädlas till bränsle till bussar. Då, när vi jobbade med dem, skulle de även börja ta hand om matavfallet från hushåll. Det var helt nytt för mig och jag kände att wow detta är framtiden! På den tiden var jag en medioker miljövän, jag förstod inte klimatutmaningen, jag var en av dem som tog bilen vart jag än skulle. I samma veva flyttade jag till ett hus i Solna, där man redan hade infört matavfall i bruna påsar, vilket jag gladeligen satte klorna i. Numer bor jag i Åkersberga och den forna mediokra miljövännen har blivit en engagerad och robust klimataktivist. I vår samfällighet har jag inte lyckats driva igenom matavfalls-hantering ännu. Men jag kämpar på. Och efter matavfallet väntar solcells-parksinvestering, ekoring, gemensamt odlingsväxthus och en bilpool. 🙂

Åter till giget igår. Jag njöt i fulla drag av mina underbara kollegor när vi iscensatte ett strömavbrott i början av konferensen. Sofia spelade den slappa teknikern som inte brydde sig nämnvärt, hon var mest intresserad av att få gå hem.  Calle spelade en något övertänd prepper med pannlampa och fullt beredd på krissituationer som denna. Jag, som spelade en elbolags-VD, fick kämpa för hålla mig för skratt när jag samtidigt skulle hålla ordning på repliker om “svängmassa”, “roterande frånkoppling” och “frekvensreglering” (varsågod att googla).

 

Vi fick också lyssna på Calles favorit politiker, energiministern Anders Ygeman.

Med elen i ryggen önskar jag en trevlig helg. Släck lampan om den inte behövs! // Helen