Klimatteater på konferensen Energi 2019.

Klimatteater på konferensen Energi 2019.

Jag älskar mitt jobb. Jag får vara med i så många olika  sammanhang, som jag inte skulle tagit del av annars. Igår var vi med på Energiföretagens konferens “Energi 2019” och åter igen lärde jag mig massor. Inför uppdraget gjorde vi som vanligt en rejäl research. Vet ni att elen faktiskt inte alltid räcker till?

Det visste inte jag. Under hela dagen diskuterades effektutmaningen i vårt avlånga land, dvs att kunna få ut tillräckligt med el för vårt behov. Sverige är ju mitt inne i en stor elektrifiering av samhället, nu när vi ska fasa ut fossila bränslen. Elbilar behöver laddas, datahallar kopplas upp mot elnätet, SSAB:s masugnar ställs om till att drivas med el… el el el. Ja jisses. Mest påverkas södra Sverige. Det känns ändå hoppfullt  att det finns ett stort engagemang för frågan. Under Energi 2019 stod det i alla fall högst upp på agendan och präglade varenda minut av konferensen.

2008  gjorde vi uppdrag för reningsverken Käppala och Syvab och då vaknade jag till angående vår klimatutmaning. Reningsverken höll precis på att ställa om från att bara rena vatten, till att ta till vara slammet och producera biogas som bl a skulle förädlas till bränsle till bussar. Då, när vi jobbade med dem, skulle de även börja ta hand om matavfallet från hushåll. Det var helt nytt för mig och jag kände att wow detta är framtiden! På den tiden var jag en medioker miljövän, jag förstod inte klimatutmaningen, jag var en av dem som tog bilen vart jag än skulle. I samma veva flyttade jag till ett hus i Solna, där man redan hade infört matavfall i bruna påsar, vilket jag gladeligen satte klorna i. Numer bor jag i Åkersberga och den forna mediokra miljövännen har blivit en engagerad och robust klimataktivist. I vår samfällighet har jag inte lyckats driva igenom matavfalls-hantering ännu. Men jag kämpar på. Och efter matavfallet väntar solcells-parksinvestering, ekoring, gemensamt odlingsväxthus och en bilpool. 🙂

Åter till giget igår. Jag njöt i fulla drag av mina underbara kollegor när vi iscensatte ett strömavbrott i början av konferensen. Sofia spelade den slappa teknikern som inte brydde sig nämnvärt, hon var mest intresserad av att få gå hem.  Calle spelade en något övertänd prepper med pannlampa och fullt beredd på krissituationer som denna. Jag, som spelade en elbolags-VD, fick kämpa för hålla mig för skratt när jag samtidigt skulle hålla ordning på repliker om “svängmassa”, “roterande frånkoppling” och “frekvensreglering” (varsågod att googla).

 

Vi fick också lyssna på Calles favorit politiker, energiministern Anders Ygeman.

Med elen i ryggen önskar jag en trevlig helg. Släck lampan om den inte behövs! // Helen

Personligt bemötande

Personligt bemötande

Säger hejdå till barnen och ger mig av med väskan packad med teknisk utrustning och kläder för en vecka som kursledare. Kommer fram till flygplatsens supersnygga designhotell sent på söndag kväll, lite ensamt och främmande.  Så ligger detta hälsningsmeddelande på rummet. Handskrivet. Ritat med tuschpennor. Med fem lyxpraliner. Så himla gulligt och varmt, jag smälter och blir glad. Jag är så enkel. Omtanke, en känsla att vara sedd, vetskapen om att det finns människor med varma hjärtan omkring gör mig glad och redo för veckan som väntar. Bra jobbat Clarion!!!

På Clarion hotell i Helsingfors, på självaste flygplatsen, i ett snyggt jätterum, ska jag bott ett par dagar. På samma hotell ska jag hålla kurs. Det är cheferna i Hotellkedjan Choice som får utmana sig själva i att stå på scen och leverera kraftfulla presentationer. Sen drar vi till Oslo för att jobba vidare med Quality hotell. Det är en fantastisk stämning på dessa hotell, bjussiga chefer som vågar vara både sårbara och starka. Urban Stenberg, håller i ledarskaps-programmet, där kraftfull kommunikation ingår som ett av flera spännande mentala träningspass. Även improvisationsträning ingår, framförallt konsten att få sina medspelare att glänsa. ”Make your partner happy” är ett citat som impro-farfar Keith Johnstone myntade på 80-talet. En improvisatör ska inte krysta fram briljanta idéer själv, utan bejaka och spinna vidare på medspelarens ”erbjudanden” på scen . Liksom att en chef inte själv ska vara stjärnan, utan veta hur man tar tillvara de resurser som finns hos medarbetarna. Som att skriva gulliga meddelanden som gör gästerna varma i hjärtat till exempel

.

Hur skapar vi arbetsplatser fria från trakasserier?

Hur skapar vi arbetsplatser fria från trakasserier?

Två viktiga timmar: Seminarium med fakta och teater.

Var med och skapa framtidens arbetsplatser med nolltolerans mot trakasserier. Ett steg mot nollvisionen är att komma till vårt  lösnings-fokuserade seminarium i samarbete med Ledarskapskonsulterna.

Enligt diskrimineringslagen måste företag och offentliga verksamheter ha rutiner och riktlinjer för hur trakasserier ska hanteras och förebyggas. Det formella ansvaret ligger hos cheferna, men alla påverkar vi varandra genom att tyst tillåta eller ifrågasätta beteenden. Vi har ett gemensamt ansvar att skapa en jämlik och trygg arbetsmiljö. 

 

Med hjälp av fakta och interaktiv teater visar vi på ett arbetssätt, som ger kunskap och verktyg. Du får också chans att, i den interaktiva teatern, testa olika strategier för att hantera maktstrukturer. Tillsammans går vi från ord till handling.  

Program 

  • Teater
  • Lagar, definitioner och begrepp
  • Arbetsgivarens ansvar – förebyggande arbete, rutiner och riktlinjer
  • Beteenden, informell påverkan och makt – skådespelarna gestaltar situationer med hjälp av interaktiv teater, där vi alla hjälps åt att hitta olika sätt att agera när någon blir utsatt.
  • Mingel och diskussioner.

 

Jack Borgström och Sabina Sjölander, från Ledarskapskonsulterna, har i 18 år arbetat med  jämställdhet, normer och makt kopplat till ledarskap och verksamhetsutveckling.

#Nolltolerans mot sexuella trakasserier gäller på jobbet!

 

Psykakuten Deluxe – föreställningen som hjälper

Psykakuten Deluxe – föreställningen som hjälper

Aktör är med i föreställningen Psykakuten Deluxe. Föreställningen är helt unik, rolig, allvarlig, musikalisk, innovativ och varm som en mental kram. En terapeut och tre skådespelare och en regissör gör allt för att lösa publikens problem. (som ni som vill skriver ner på anonyma lappar under föreställningen)

Psykakuten Deluxe har spelats då och då under åtta år för fulla hus, bl a på Stadsteatern.

Skådespelare: Paula McManus, Olle Sarri, Inga Onn, Daniel Gustavsson, Sofia Czinkoczky, Helen Lindahl, Calle Stenlund Terapeuter: Francine Mirro-Finer, Isabel Hillborg, Tom Agri  Regi och idé: Paula McManus

Aktör i Spanien – teater om känslor och kommunikation

Aktör i Spanien – teater om känslor och kommunikation

Aktör Edutainment åkte till Spanien för att inspirera på Mäklarhusets stora konferens. Kreativa musikern Kim Nkobo, var med och förhöjde föreställningen. Spelplatsen var en fantastisk konsertlokal i centrala Malaga, med  storslagen akustik och atmosfär (ombyggda kyrkan Maria Cristina). Kul och inspirerande för både oss och publiken, att jobba i en sådan miljö. Under konferensen gjorde vi flera olika inspel, bland annat gestaltade vi kundens upplevelse och relationen mellan mäklare och kund. Vi föreläste om kommunikation och höll i övningar. Avslutningsvis improviserade vi om livet på Mäklarbyrån. Mycket skratt blev det.  På bilden ser ni oss som pustar ut efter konferensen tillsammans med Mäklarhusets VD och vise VD.